Hayat seçeneklerle doludur kahvaltıda ne yiyeceğimizi işte hangi kıyafeti giyeceğimize, kiminle ne zaman iletişim kuracağımıza çoğu zaman biz karar veririz. Bir kişinin çokta fazla düşünmeden yaptıkları etrafındaki insanlar için çok büyük sağlık problemlerine yol açabilir.

Grip infuluenza virüsünün sebep olduğu solunum yollarını tutan bulaşıcı bir hastalıktır. Virüsler hasta olan kişinin öksürmesi veya hapşurmasıyla hava yoluyla insandan insana bulaşır. Ayrıca sağlıklı bir kişi gribe yakalanmış bir kişiyle el sıkışıp elini ağzına, burnuna götürdüğünde virüsü kendisine taşımış olur. Hastalık yapan virüsün kuluçka süresi genellikle 1 ila 4 gün arasında değişir. Vürüsün bulaşıcılığı hastalığın belirtilerinden bir gün önce başlar ve çıktıktan sonraki 5 gün boyunca devam eder.

Yani eğer hastalık size geçtiyse siz bunun farkında olmadan hastalığı çevrenize çoktan yaymaya başlamış olabilirsiniz. Grip bir ikişi için yakalanması hiçte hoş olmayan bir durumdur. Hastalığın belirtileri yüksek ateş, baş ağrısı, aşırı yorgunluk, öksürük, boğaz ağrısı , burun akıntısı, tıkanıklığı ve  vücut ağrılarıdır.

Grip çoğu durumda hafiften çok şiddetli seviyelere varan hastalık tablosuna sebep olurken çok nağdir durumda ölüme bile yol açabilir.

Bazı insanlar, örneğin yaşlılar, küçük çocuklar ve bazı özel sağlık sorunları olanlar gribin komplikasyonlarına yakalanma konusunda daha yüksek risk taşırlar. Grip olduğunuzda gittiğiniz her yerde sizden daha yüksek risk grubunda olan insanlara da hastalığı bulaştıracağınız unutmayınız.

GRİPTAN NASIL KORUNURUM

Grip olmuş kişilerden yakın temas kurmaktan kaçının. Eğer siz hastaysanız sağlıklı kişilerden uzak durun.

Evde kalıp dinlenmek.

Gribin sağlıklı bireylere bulaşmasını engelleyerek toplumda yayılmasını önlemek amacıyla mümkünse işe,okula ve alışverişe gitmeyin ve evinizde dinlenin.

Öksürme ve hapşurma sırasında ağzımızı mendil ile kapatmak.

Ağzımızı elimizle kapatırsak virüs bulaşmış elimizi etraftaki eşyalara değirdiğimizde virüsün etrafa saçılmasına ve diğer insanlara bulaşmasına da neden oluruz. Mendil yoksa dirseğimizin iç kısmıyla ağzımızı kapatarak virüsün etrafa saçılmasını önleyebiliriz. Özellikle toplu taşıma araçlarında, kreş ve okullarda bulaşmayı önemli ölçüde engelleyecektir. 

Elleri sık sık yıkamak.

El yıkama sadece gripten değil diğer bulaşıcı hastalıklardan da korunabiliriz. Mikroplar genellikle insanların mikroplu yüzeylere dokunduktan sonra ellerini ağız,burun ve gözlerine dokunmasıyla bulaşır. 

Unutmayalım ki yeterince ve düzenli uyku, dengeli beslenme, yeterince sıvı tüketme, düzenli spor ve sitresten uzak kalma bağışıklık sistemimizin de iyi çalışmasını ve hastalıklarla daha iyi mücadele etmesini sağlar.